AKOESTISCHE MUURPANELEN OP MAAT

Akoestische muurpanelen

Wanneer men in een minder grote ruimte last heeft van nagalm, van een holle klank is het zeker aangewezen om voor akoestische wandelementen te kiezen. In tegenstelling tot plafonds, die dikwijls wel een akoestische functie hebben, vormen muren in elke ruimte een belangrijke bron van akoestische weerkaatsing, van nagalm. Door toegenomen plaatsing van glazen wanden is het probleem nog meer uitgesproken. De combinatie van akoestische wandpanelen met akoestische plafond panelen of een akoestisch systeem plafond is de meest ideale oplossing, maar is echter niet altijd uitvoerbaar.

GESCHIKT VOOR ELKE RUIMTE

Een belangrijk voordeel van akoestische wandpanelen is het feit dat zij niet raken aan de ruimtelijke beleving en daardoor geschikt zijn voor quasi elke ruimte.

PLAATSING AKOESTISCHE PANELEN

Voor akoestische wandpanelen geldt dezelfde regel als voor plafondpanelen, dempen doe je best zo dicht mogelijk bij de geluidsbron om te vermijden dat de geluidsgolven reeds breed zijn uitgewaaierd in de ruimte alvorens de panelen te bereiken. In ruimtes met evenwijdige muren plaats je de wandpanelen idealiter niet recht tegenover elkaar, op die manier worden er met hetzelfde aantal panelen meer weerkaatsingen geabsorbeerd. De panelen worden best op een gelijkmatige manier verdeeld over de volledige muren. Plaats de akoestische panelen op een zulk danige manier dat het geluid er zo direct mogelijk op valt. Met ander woorden, een akoestisch paneel achter een deur die meestal openstaat heeft weinig nut.

GEEN NAGALM MEER

De achterkant van kantoorkasten vormen dikwijls een afscheiding in kantoorruimtes. Daar deze achterkant bijna steeds is uitgevoerd in hard materiaal veroorzaakt dit bijkomende nagalm. Hieraan kan eenvoudig verholpen worden door tegen de achterkant van de kast een akoestisch wandpaneel te monteren. Door het creatief combineren van verschillende kleuren creëer je bovendien een leuke eyecatcher.

Plan een kennismakingsgesprek

Bent u benieuwd naar wat Acousticomfort voor u kan betekenen? We lichten het graag toe. Laat uw contactgegevens achter zodat we u kunnen contacteren voor een afspraak!

     

    Bekijk hier de Privacy Policy

     

    Akoestische wandpanelen

    Wandpanelen kunnen in zo goed als elke ruimte gebruikt worden om nagalm en andere storende geluiden te dempen, zonder te raken aan de ruimtelijke beleving.

    Waarom akoestische wandpanelen?

    Het plafond is niet altijd de belangrijkste oorzaak van galm. Vaak heeft de architect al rekening gehouden met dit probleem en is er geïnvesteerd in akoestisch dempende systeemplafonds. De grootste schuldige zijn vaak de muren en de wanden, die meestal afgewerkt zijn met geschilderd pleisterwerk of gipsplaten. Ook glas is een boosdoener. Dat materiaal zorgt voor een transparante werksfeer en brengt veel daglicht binnen, maar het weerkaatst het kantoorrumoer nog sterker dan een gewone muur of wand. Het resultaat: scherpe geluiden die medewerkers storen in hun dagelijks werk én galm die conversaties moeilijk verstaanbaar maakt. Heel vermoeiend, en dat kan toch de bedoeling niet zijn.

    Akoestische wandpanelen zijn een flexibele en weinig ingrijpende manier om muren en wanden akoestisch dempend te maken, zowel in aparte kantoorruimtes als in landscapetoepassingen.

    Hoe functioneren wandpanelen?

    Voldoende massa en voldoende absorberend vermogen: dat zijn de twee troeven van effectieve geluidsdemping. Daarom zijn de akoestische wandpanelen opgebouwd uit een kern van absorberende materialen (hout en gerecycleerd katoen) en een hoes van akoestisch dempend textiel. Die combinatie remt geluidsgolven maximaal af: gedaan met weerkaatsing en vervelende echo’s.

    Waar moeten de wandpanelen komen?

    Voor alle akoestische panelen geldt dezelfde regel: installeer ze zo dicht mogelijk bij de geluidsbron. Zo voorkom je dat de geluidsgolven breed uitwaaieren in de ruimte voor ze de akoestische panelen bereiken en daar afgeremd en gedempt worden. Het geluid moet zo rechtstreeks mogelijk op de panelen vallen. Met andere woorden: een wandpaneel ophangen achter een deur die elke dag openstaat, dat heeft niet veel zin.

    Zijn er evenwijdige muren in de kantoorruimte, dan is het aangeraden om de wandpanelen niet recht tegenover elkaar op te hangen. Als dat haalbaar is, worden de wandpanelen op een gelijkmatige manier over de verschillende muren verdeeld. Dat is de beste manier om zoveel mogelijk geluidsgolven op te vangen en te dempen.

    Wat doe je met kantoorkasten?

    Soms worden kantoorkasten gebruikt om een grotere kantoorruimte in kleinere units op te delen. De achterkant van die kasten – in metaal of hout – is weer typisch zo’n oppervlak dat geluiden weerkaatst. Ook hier kunnen akoestische wandpanelen de oplossing brengen: monteer ze tegen de achterkant van de kast, en klaar.

    Hoeveel panelen zijn er nodig?

    Dat hangt af van hoe de kantoorruimte in elkaar zit en waarvoor ze gebruikt wordt. Een vergaderzaal heeft andere noden dan een éénpersoonsbureautje. Een studie zal uitwijzen wat, waar en hoeveel.

    Hoe hoog moeten de wandpanelen zijn?

    Ze zouden de hele muur kunnen innemen, van vloer tot plafond. Dat is meestal niet nodig. De panelen komen best wel hoger dan de kantoormedewerkers die aan hun bureaus zitten, zodat hun stemgeluiden opgevangen worden.

    Is dit een esthetische oplossing?

    Dat is het voordeel van wandpanelen: ze nemen nauwelijks plaats in en raken niet aan de ruimtelijke beleving. De panelen zijn ‘designed and made in Belgium’ en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Houd je het liever onopvallend, dan kies je voor een tint die opgaat in de bestaande tinten. Of creëer spetterende contrasten met gedurfde kleuren. Wandpanelen hangen in het zicht. Ze lenen zich dus prima om een statement te maken.

    Wie monteert de plafondpanelen?

    Ons montageteam komt de wandpanelen snel, netjes en met de glimlach installeren. Grote breekwerken zijn daarvoor niet nodig.