De impact van geluid op de werkvloer wordt nog steeds 
onderschat!
 

Heidi Henkens – Mensura

Lang leve het landschapskantoor, waar sociaal contact en creatief overleg centraal staan. Of niet? De open werkvloer brengt zijn eigen specifieke uitdagingen met zich mee. Geluid is daarbij een vaak onderschatte factor met een grote impact op medewerkers, de sfeer op het werk en de productiviteit. “Meer dan genoeg redenen om hier de nodige aandacht aan te besteden”, weet Heidi Henkens, preventie-adviseur bij Mensura.

Sinds de jaren 50 zijn open space kantoren populair. In tegenstelling tot aparte, afgesloten kantoorruimtes bevorderen ze de communicatie tussen collega’s en op die manier ook de innovatieve ideeën die er vorm krijgen. Al brengt die openheid ook heel wat meer geluid en andere prikkels met zich mee. En dat leidt op zijn beurt soms tot stress, concentratiestoornissen en zelfs conflicten op de werkvloer. “De impact van lawaai op de werkvloer wordt nog steeds onderschat”, zegt Heidi Henkens. Binnen Mensura legt zij zich vooral toe op psychosociale aspecten. “Mijn collega’s die de ergonomie bij bedrijven in kaart brengen, bevestigen die vaststelling. Nochtans is de weerslag op de weerbaarheid en gezondheid van werknemers niet min, net zoals het effect op de productiviteit.”

“Met metingen brengen we het geluid in kaart, maar we bevragen ook de medewerkers over hoe zij het ervaren. Want perceptie en cijfers lopen soms uiteen.”

RISICOANALYSE MET CONCRETE AANBEVELINGEN

Elk bedrijf is anders. Door zijn dagelijkse activiteiten, zijn mensen en zijn infrastructuur. Een gerichte aanpak van onder meer de akoestiek op de werkvloer begint dan ook met een gedetailleerde risicoanalyse. “Met metingen brengen we het geluid in kaart, maar we bevragen ook de medewerkers over hoe zij het ervaren. Want perceptie en cijfers lopen soms uiteen. De mate waarin zij zich al dan niet storen aan lawaai in hun omgeving is de belangrijkste factor om mee aan de slag te gaan.”

Een goede aanpak van de akoestische uitdagingen in landschapskantoren bestaat uit 4 pijlers. Naast het beperken van omgevingslawaai van buitenaf (in oudere gebouwen is dit vaak moeilijk), duidelijke afspraken en een slimme kantoorindeling, is de juiste kantoorinrichting een interessante piste om verbeteringen aan te brengen.

Om taken uit te voeren die concentratie vragen is een voldoende stille kantoorruimte nodig die het fysieke en mentale welzijn van de medewerker ondersteunt. Verschillende taken vragen dus om verschillende types van werkplekken, met idealiter telkens een aangepaste akoestische omgeving. Bij deze manier van activity based werken kiest de medewerker zijn werkplek in functie van de taak. Dit kan op verschillende soorten werkplekken op kantoor zijn, maar eventueel ook thuis. Dempende plafond- en wandelementen spelen hierbij zeker een rol. “De boodschap is en blijft: communiceer helder en duidelijk. Over frustraties, verbeterpunten en je eigen ervaring. Enkel door de pijnpunten aan te kaarten, sla je de weg naar verbeteringen in”, besluit Heidi.

Akoestische oplossingen op maat

De akoestisch panelen van AcoustiComfort zijn zeer doeltreffend. Ontdek onze performante akoestische oplossingen op maat.

Akoestische panelen plafond

Op de hoogte die u wenst en met dubbele demping: pak het geluid aan bij de bron.

Akoestische wandpanelen

Akoestiek verbeteren en met een leuk accent aan de muur? Creëer een inspirerende werkplek.

Akoestische scheidingswanden

Een scherm tussen twee werkplekken. Vaarwel visuele en auditieve afleiding.

Akoestische wanden kantoor

Zeer efficiënt maar ze moeten voldoende hoog zijn. Gewoon vastklemmen op het bureau en klaar.

Mobiele akoestische wanden

Al onze akoestische scheidingswanden zijn eveneens beschikbaar in een mobiele versie.

Contact & Offerte

Heeft u nog een vraag? Wilt u graag onze visie op uw werkplek? Vrijblijvende offerte op maat.